Fysisk Beröring

När jag ger Reiki-behandlingar, lägger jag händerna på klientens kropp, så att Reikin överförs via handpåläggning. Det är inte alla Reiki-utövare som gör så, utan en del låter händerna vara en bit ifrån kroppen och vid distansbehandling, kan jag naturligtvis inte göra handpåläggning. Men Reiki-överföringen fungerar ändå. Så en distansbehandling fungerar alldeles utmärkt; klienten drar till sig exakt den mängd Reiki han/hon behöver.

Vid en distansbehandling är det dock inte säkert att du får lika många förnimmelser och tydliga sensationer som under en behandling med handpåläggning. En del av mina distans-klienter känner energin strömma till olika delar av kroppen, medan andra mest får en skön, avslappnande känsla. Och en del andra känner inte mycket alls under en distansbehandling. Efteråt kan de dock berätta att de känner sig piggare, eller lugnare, eller vad de nu behövde.

Så enligt min erfarenhet, både av att skicka och ta emot Reiki på distans, är en Reiki-behandling med handpåläggning betydligt skönare, just tack vare den fysiska beröringen. Återigen vill jag ändå betona att man får lika mycket energi vid en distansbehandling! Men jag personligen tycker att man får så mycket mer av en behandling ”irl”.

Orsaken till detta är som sagt den fysiska beröringen, som är så oerhört viktig för oss, vare sig man är barn eller vuxen. Beröring är det första sinne som vi utvecklar som foster och att få fysisk beröring som barn, gynnar den känslomässiga anknytningen, underlättar bildandet av nervbanor och ger en högre stresströskel. Beröring är ett grundläggande behov för oss och brist på beröring kan till och med leda till beteendestörningar.

Ömsint beröring minskar känslan av att vara socialt utfryst, (vilket är ett av det mest smärtsamma en människa kan uppleva) kan sänka hjärtfrekvensen och minska kortisolnivåer. Beröring kan också sänka blodtrycket, förhöja nivåerna av naturliga mördarceller (ett av immunsystemets försvar mot infektioner) och förstärka det parasympatiska nervsystemet som försätter oss i ett tillstånd av välbefinnande.

Så en Reiki-behandling med handpåläggning ger, som ni ser, så otroligt mycket mer än ”enbart” energi.

Vad kan man göra i tider när man måste hålla avstånd från andra människor och avhålla sig från fysisk beröring? Ja, det är ju ytterst beklagligt, men det finns ändå en hel del man kan göra. Om du är frisk, kan du naturligtvis boka en massage eller Reiki-behandling eftersom beröring av annan person är väldigt behagligt. Men om du oroar dig för smitta, kan du själv smörja in din hud med kroppslotion långsamt och omvårdande varje dag. Forskning har visat att den skönaste strykningen över huden är 5 cm per sekund, så låt det ta tid och njut av omsorgen om dig själv.

Vi har förhoppningsvis alla några människor i vår absoluta närhet som vi vågar krama, så krama dessa personer oftare och håll kramen länge. Stryk handen ofta över rygg och axlar på din partner och dina barn när du går förbi, för fysisk beröring ger både den som berör och den som blir berörd en bra känsla av välbefinnande, men också tillhörighet. (Par som rör vid varandra mycket, har en känslomässigt närmare relation och om man har glidit ifrån varandra beroende på exempelvis vardagslivet, kan man faktiskt få tillbaka den nära känslan genom att börja beröra varandra.)

Men observera; alla tycker inte om beröring, beroende på erfarenhet och/eller kultur. Oönskad beröring kan upplevas som hotfull, så var självklart respektfull och medveten om den andres känslor.