Kontraproduktiv senareläggning

Prokrastinering är ett ord som jag tror nästan alla känner till nuförtiden. För dig som inte känner till det, kommer det från latin och betyder typ ”framåt till morgondagen”. Det är att ha ett uppskjutarbeteende som ofta kan leda till negativa konsekvenser.

Den som prokrastinerar väljer ofta bort de viktiga uppgifterna och väljer att göra lättare, mer oprioriterade saker först. Man drar sig verkligen för att göra den där uppgiften och det kan vara allt från att gå upp ur sängen på morgon till att lämna in den där viktiga skoluppgiften. Man snoozar alltför många gånger, fast man så väl vet att man kommer få bråttom och kanske till och med komma försent, eller man väntar till sista timmen med att färdigställa sin skoluppgift, fast man vet att betyget hänger på det. Eller man tittar på den nybyggda verandan som inte har några räcken och tänker att ”imorgon ska jag börja med det”.

Att ligga kvar i sängen fem minuter extra gör säkert ingen skillnad. Tvärtom kan det, i mitt tycke, vara bra att väcka upp kropp och sinne lite långsamt innan man hoppar ur sängen och påbörjar dagen. Men om du ligger och snoozar en halvtimme, eller kanske en hel timme…då börjar det bli problem.

Att inte tycka det är superroligt att göra skoluppgifter, plugga inför tentan eller bygga klart en massa saker är inget konstigt, men det blir onekligen negativa konsekvenser om du faktiskt aldrig får ändan ur vagnen. Städning, renovering och olika byggprojekt som aldrig blir klara, kommer sannolikt att medföra irritation från familjemedlemmar och får det fortsätta, är risken att dina relationer faktiskt försämras avsevärt.

Jag själv skjuter också upp vissa saker, inte nödvändigtvis enbart saker jag tycker är tråkiga att utföra. Jag brukar snarare alltid säga att ”det där kommer inte bli ett dugg roligare att göra imorgon” och jag tänker då att om jag gör det idag, slipper jag ju imorgon! En riktigt bra strategi för mig i alla fall! 😊

Men jag har en grej som hänger över mig varje vår och det är att storstäda köket. Ni vet när vårsolen lyser in genom de otvättade fönstren och avslöjar allt som tidigare dolts i vinterns mörker.

Grejen med städning är ju att det kommer att bli smutsigt igen. Det är inte ett projekt som kan avslutas och jag tror att det är just det som får mig att skjuta upp det. Förutom att det inte är överdrivet roligt att torka av luckor och skura ugnen…

Men jag har tagit fram en strategi för detta och dessa steg kan man applicera på många andra saker än städning. Så här följer min strategi, som jag hoppas att fler kommer kunna ha nytta av. 😊

  1. Boka in en tid i din kalender för din uppgift och avsätt tillräckligt med mycket tid för att du ska hinna utföra den i lugn och ro. Att stressa igenom en uppgift man ändå inte gillar, är helt värdelöst och man riskerar att tappa humöret.
  2. Se till att du har allt material hemma för uppgiften – oavsett om du ska städa, bygga en altan eller lämna in en skoluppgift. Att äntligen ta sig i kragen och då upptäcka att man saknar material, är också helt värdelöst och risken är att du kommer skjuta upp uppgiften ännu längre bort i någon osäker framtid.
  3. Ta på dig rätt kläder för uppgiften – Detta låter kanske onödigt och överdrivet, men om du som jag blir supervarm av att storstäda eller bära grejer och sånt, så är det bäst att redan från början ha rätt kläder. När man blir svettig, finns risken att det uppstår irritation, plus att du måste gå och byta, vilket gör att du måste avvika från din uppgift, vilket i sin tur kan leda till att något mycket roligare får ta del av din uppmärksamhet…
  4. Lyssna på musik, bok eller pod när du utför din uppgift jag lyssnar alltid på bok eller pod när jag utför tråkiga hushållsarbeten som städning eller strykning. Uppgiften blir i sig inte roligare, men när jag sysselsätter mina tankar med en spännande bok, känns allt mycket bättre och roligare.
  5. När du är klar med din uppgift; NJUT! Känn dig nöjd och glad över att du tog tag i det! Och lite stolt också att du faktiskt gjorde det!
  6. Reflektion efter uppgiften: Vilket var värst; att utföra själva uppgiften eller oron/ångest/motstånd alla dagar/veckor/år innan du tog tag i den? 😊

Eller gör som NIKE: Just do it!