Yinyoga

Yinyoga är en blandning av yoga, mindfulness och kinesisk medicin. Det är en yogaform som de flesta kan göra, var som helst och i princip i vilka kläder som helst. Du blir inte varm av yin yoga, snarare nerkyld och sval.

I yinyoga utför vi stillasittande/liggande övningar och stannar i dem under en längre stund (cirka 1–3 minuter för nybörjare, 3–5 minuter för vana utövare och 4–8 minuter för ännu mer vana utövare.) I stället för att vara aktiva i positionerna genom att sträcka eller böja oss så mycket som möjligt, sitter/ligger vi passiva i varje övning och bara slappnar av och låter tyngdlagen sköta allt.

Namnet yinyoga myntades av de amerikanska yogalärararna Paul Grilley och Sarah Powers, som båda inspirerades av kampsportmästaren Paulie Zinks daoist yoga-utövande och den japanske läkarens Dr. Hiroshi Motoyamas meridianlära.

Ordet yin representerar den ena sidan av yin och yang, där yang bland annat står för sol, värme, fart, prestation, tävling och styrka, medan yin bland annat står för skugga, svalka, avslappning, varande och mjukhet. Men det finns alltid lite yang i yin och lite yin i yang vilket utgör en perfekt balans.

I yinyogan fokuserar vi på kroppens yin-delar såsom skelett, bindväv, ligament, leder och inre organ. Det är den nedre delen av kroppen, från naveln och neråt, som står i centrum och övningarna vi gör ökar flexibiliteten i höfter, mjukar upp benmuskler och gör ryggraden mer böjlig.

I yinyoga är det inte bara kroppen som stretchas, utan vi mjukar också upp vårt medvetande. De relativt enkla positionerna utförs långsamt och med själviakttagelse. Ibland kan man uppleva smärta, ilska, rädsla, rastlöshet och andra känslor under en mer utmanande position och i yinyoga tillåter vi alla dessa känslor att komma upp utan att döma eller mota bort dem. På grund av att fokus ligger i nuet och på att känna kroppens förnimmelser, blir yinyogan även en övning i medveten närvaro, så kallad mindfulness.

Genom att hålla positionen helt avslappnat under en längre tid, lär vi oss att känna igen kroppens försök till kommunikation. Vi lär oss att lyssna till både vår kropp och till vårt sinne.

Yinyogan kallades från början daoist-yoga och har sitt ursprung i Kina och kinesisk medicin. I stället för att stimulera meridianerna i kroppen med nålar, placerade man kroppen i olika ställningar en viss tid. På så vis stimulerades samma delar som vid akupunktur och med liknande effekt. Inom traditionell kinesisk medicin ser man sjukdomar som relaterade till det som kallas qi (Ki på japanska i till exempel Reiki). Qi kan vara obalanserad, vilket orsakar sjukdomar, främst i de inre organen som är kopplade till våra tankar och känslor.

Genom att i yinyogan sätta ihop vissa ställningar efter varandra, stimuleras de respektive meridianerna och qi balanseras.

Vi har Yinyoga-klasser (60 min) på torsdagar kl. 17.30 och kl. 18.45 på Hemgården i Norrköping. Kontakta mig för frågor och anmälan. Se prislista i menyn för aktuella priser.

I nedanstående videos, guidar jag dig igenom yinyoga-pass, som du kan utföra hemma: