Trä

Enligt traditionell kinesisk medicin (TCM)

Elementet trä associeras med energi, expansion, mod, ambition och tillväxt, samt anpassning och framåtsträvande. Träs årstid är våren då hela naturen kommer till liv igen och där växterna har sina rötter djupt ner i jorden medan de snabbt strävar uppåt mot solen. En tid av tillväxt och rörelse.

Enligt TCM stödjer de fem olika elementen varandra; till exempel är det vatten som stödjer trä, medan trä stödjer eld. Elementen kontrollerar också varandra; metall kontrollerar trä (en yxa kan fälla ett träd) och trä kontrollerar jord (trä kan användas till att göra ett staket som stänger in och kontrollerar en landyta).

Den dominerande känslan som associeras med elementet trä är ilska, vilket enligt TCM är en hälsosam känsla så länge som den är balanserad och kan uttryckas på ett bra sätt.

Balanserad trä-typ

En person med balanserat träelement är anpassningsbar, driftig, uthållig och grundad, samt målmedveten med bra planeringsförmåga. En hälsosam trä-typ behöver ha möjligheten att hela tiden kunna röra sig framåt; om det uppstår hinder på vägen, är det nödvändigt att dessa tas om hand omedelbart på ett smidigt sätt.

För mycket trä

Trä-typer tenderar att driva på sig själva rätt hårt men kan prestera riktigt bra under press. Men för mycket trä påverkar både levern och gallblåsan negativt och kan ge överdriven ilska och svartsjuka, humörsvängningar, irritation, impulsivitet och ständig försvarsställning. För mycket trä kan göra att man pressar på hårdare utan att tänka till eller planera och att med alltför mycket kraft försöka knuffa bort motstånd, utan att tänka på konsekvenserna. För mycket trä kan också ge många olika fysiska symptom som huvudvärk, migrän, yrsel, svårare PMS, ögonproblem och spända muskler.

Brist på trä

För lite trä kan göra att man vänder ilskan inåt mot sig själv med känslor av skuld och skam och att man inte känner sig rotad, med oro och ängslan som följd. Brist på trä kan också skapa rastlöshet, frustration, obeslutsamhet, depression och en känsla av maktlöshet. Kroppsliga besvär som beror på brist på trä, kan vara allergier, kliande ögon, sömnproblem, energilöshet och matsmältningsproblem.

Inre organ

Elementet trä associeras med levern och gallblåsan. Obalanserad qi i levern kan ge återkommande huvudvärk och migrän, rödlätt hud och rödsprängda ögon. Det kan också ge överdriven ilska och svartsjuka, humörsvängningar, irritation, impulsivitet och ständig försvarsställning. Även passiv aggressivitet, oförmåga att visa ilska och konflikträdsla är tecken på obalanserad qi i levern.

Balanserad qi i levern ger känslomässigt lugn, empati, urskillningsförmåga, målmedvetenhet, planeringsförmåga, uthållighet och social kompetens.

Läs mer om levern och gallblåsan här: Levern och gallblåsan

Att återfå harmoni

TCM delar upp dygnets timmar på de fem elementen och timmarna mellan kl. 23.00 och 03.00 är den tid då träs kraft är som mest koncentrerad. Om din trä-energi är stark och balanserad, är du antagligen en natt-människa och ska i så fall passa på att ta vara på nattimmarna samt tidig morgon för att arbeta, tänka, skriva, planera och fatta viktiga beslut. Är du trä-typ, men inte natt-människa, kan du lugnt ta vara på nattens timmar till närande sömn.

Det är viktigt att äta hälsosamt och avstå från mycket fett och friterad mat, samt att motionera och avstå från droger, tobak, alkohol och socker. Passa på att njuta av de tre vårmånaderna och ta promenader i vårsolen för att absorbera den höga energin, samt stretcha dagligen för att lösa upp muskelspänningar.

En trä-typ gillar att planera och sätta mål, samt ha höga ambitioner och att känna en stark press. För balans är det dock viktigt att ha koll på att detta driv inte går över till negativ stress. Se till att lägga in planerade pauser och att ta tid för roliga saker som får dig att slappna av och skratta mycket.

För mer omfattande information, rekommenderar jag boken ”Chinese Medicine for maximum immunity” av Jason Elias och Katherine Ketcham och även ”5 Element Reiki” av Taggart King.

Yinyoga för balans

I Yinyoga stimuleras/balanseras leverns och gallblåsans meridianer genom övningar som öppnar upp höfterna och stretchar ut- och insidan av låren. Exempel på yoga-positioner är liggande vridning, fyrkanten, svanen och trollsländan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *